Vaříme v dubnu s Lídou Říhovou
( vaření dle 5-ti elementů)
Jarní klíčení semínek
Zejména na jaře, když je náš organizmus oslabený, působí klíčky jako podpora životní energie.
Každé semínko je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinu. Konzumací klíčků tak získáme užitečný zdroj vitamínů, minerálů, proteinů a antioxidantů.
Klíčky ve srovnání se zeleninou, jsou snadněji stravitelné a bohatší na živiny.
Mají vysoký obsah vitamínu C, který posiluje imunitu a může zabránit jarním infekcím, bohatý zdroj hořčíku a draslíku, které mají velký vliv na naší náladu.
Velký zdroj železa a snadno stravitelné bílkoviny obsahuje např. Vojtěška. Doporučována zejména pro vegetariány.
Můžeme naklíčit například : fazolky adzuki – C, A, B, minerály, bílkoviny
červené zelí – C,E,K, betakaroten, vápník, minerály
ředkev – C,A,B1,B12,E, enzymy podporující trávení
ječmen – C,B12, chlorofyl, vláknina, kyselina listová
brokolice – A,C,B12, vitamíny, minerály
Avokádo
Zralé avokádo podélně rozřízneme.
Vyjmeme pecku.
Do každé půlky rozklepneme na místo pecky vajíčko.
Osolíme mořskou solí, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
Dáme do trouby roztopené na 180 stupňů na 15 až 20 min.
No a pak už jen podáváme s čerstvými bylinkami nebo naklíčenými klíčky.

