Vaříme v květnu s Lídou Říhovou
( vaření dle 5-ti elementů)
Lehký salát z quinoy s černými olivami a zeleninou
ingredience :
150 g uvařené quinoy dle návodu
100 g černých oliv, nejlépe v bio kvalitě
250 g zeleniny nakrájené na velmi malé kousky (paprika, kousek cukety, šalotka nebo červená cibule)
na zálivku :
6 lžic panenského olivového oleje
2 žíce citronové šťávy
2 lžíce umeoocta
5 lžic bylinek ( máta, petrželka nebo jarní cibulka a bazalka)
sůl a pepř
postup :
uvařenou quinou dle návodu smíchejte dohromady s nakrájenou zeleninou a olivami a zalijte zálivkou. Zálivku připravte o něco dříve, aby olej nasál vůni a chuť bylinek.
Zajímavosti :
Quinoa :
– je snadno stravitelná obilovina s nízkým obsahem tuků a kalorií
– posiluje organizmus
– je vhodná pro vegetariány, děti, sportovce, oslabené lidi
– obsahuje : excelentní zdroj vápníku a bílkovin, dobrý zdroj železa, fosforu a vitamínů B a E
Sladká tečka :
Pečená ovesná kaše s ovocem
ingredience :
180 g ovesných vloček
500 ml mandlového mléka
1 lžička mleté vanilky
1 lžička mleté skořice
kůra z bio citronu
35 g javorového sirupu
špetka soli
400 – 500 g ovoce (borůvky, hrušky, meruňky, jablka)
1 lžíce třtinového cukru
postup :
v míse smíchejte vločky, mléko, vanilku, skořici, citronovou kůru, javorový sirup, sůl. Tuto směs přemístěte do vymazané formy, posypte nastrouhaným máslem. Nakonec na ní rozložte ovoce a malinko posypte cukrem.
Pečte přibližně 45 min.

