Vaříme v únoru s Lídou Říhovou
( vaření dle 5-ti elementů)
Karbanátky z pohankové lámanky:
ingredience:
200g pohankové lámanky
0,5l vody (1 díl lámanky na cca 1,5 dílu tekutiny)
3 větší cibule, najemno nakrájené
1 velká, nahrubo nastrouhaná mrkev
3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce domácího sádla
100g slaniny nebo šunky (ideálně v biokvalitě)
2-3 lžíce soli
2 lžíce majoránky
5 stroužků prolisovaného českého česneku
pokud chcete vitaminovou bombu, přidejte lžíci nori vloček (mořské řasy)
2 celá vejce (ideálně domácí)
na dochucení lze použít lahůdkové droždí
postup:
Pohanku důkladně propláchněte a uvařte dle návodu (vaříme cca 3-5 minut). Cibuli a mrkev restujte pomalu na olivovém oleji nebo sádle se solí asi 10 minut. Během restování přidejte i slaninu nebo šunku nakrájenou na kostičky. K zelenině přidejte uvařenou pohanku, utřený česnek, majoránku a všechno rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte 2 celá vejce, promíchejte a dochuťte solí, pepřem, popřípadě lahůdkovým droždím. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trošku strouhanky nebo mouky ( může být rýžová, pohanková). Tvořte placičky (můžete je obalit v kukuřičné nebo běžné mouce) a smažte na olivovém oleji dozlatova.
Zajímavosti – pohanka:
Pohanka je plodina, která stahuje a vysušuje, a proto se doporučuje zejména do chladných dnů.
posiluje imunitu
vhodná pro bezlepkovou dietu
detoxikuje organizmus
pomáhá při silné a dlouhé menstruaci
snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice
obsahuje minerální látky – zinek, měď, selen, hořčík
vitamíny B1, B2, E, C
Zajímavosti –lahůdkové droždí:
…je ochucovadlo oblíbené zejména ve veganské a vegetariánské kuchyni. Má poměrně vysokou nutriční hodnotu. Je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu skupiny B. Jeho konzumací podpoříte svoji psychickou pohodu, tyto vitamíny totiž posilují správnou funkci nervové soustavy. Béčka prospívají vaší kráse a svědčí kvalitě vlasů, kůže a nehtů. Připomíná chuť sýra.

