Vaříme v lednu s Lídou Říhovou
( vaření dle 5-ti elementů)
Dýňový kotlík s fazolkami adzuki :
3 cibule, nakrájené na půlměsíce
5 stroužků česneku, nakrájených na jemno
olivový olej
cca 1kg vydlabané dýně Hokaido, nakrájených na kostky
koření rozmarýn, tymián, oregáno
2 plechovky loupaných rajčat – ideálně v biokvalitě
200g uvařených fazolek adzuki
sůl
postup:
Na olivovém oleji smažte za občasného míchání cibuli a česnek. Cca po 5-7 min. přidejte kostky dýně a hrstičku rozmarýnu, tymiánu a oregána. Vše promíchejte s olejem, osolte a chvíli restujte. Přidejte loupaná rajčata i se šťávou, promíchejte a duste pod pokličkou do změknutí dýně což je asi 40min. Během dušení přidejte uvařené adzuki – je jedno kdy, je dobré, aby se chvíli společně povařily a nasákly všechny chutě, takže nejlépe po 20min. vaření. Dochuťte dle potřeby česnekem, solí, pepřem… Podávejte s opraženými dýňovými semínky.
Zajímavosti – fazole adzuki :
Podle čínské medicíny mají kromě ledvin pozitivní vliv i na srdce, tenké střevo a pročišťují organismus a pohlavní orgány. Stará moudrost z Dálného východu tvrdí, že se podávaly jako prostředek k vyloučení jedů z těla po pokousání psem nebo krysou. Obsahují vitamíny B1, B2, B3 a minerální látky jako hořčík, fosfor, draslík, zvýšený podíl železa a vápníku.
Zajímavosti – pasta Miso :
povzbuzuje životní sílu
v zimě chrání před chladem
pomáhá špatnému trávení
obsahuje značné množství železa
je bohaté na minerály
přidávejte do zeleninových nebo masových, dlouho tažených vývarů, které by měly být častým pokrmem v zimních měsících. Vývary jsou vhodné i jako teplé snídaně.
Sladká tečka :
Na kostičky nakrájené jablko a hruška se krátce povaří ve vodě. Přidáme zahřívací koření – skořice, vanilka, hřebíček. Tento velmi jednoduchý a známý kompot je ideální nejen jako svačina, ale je možné podávat i jako teplou snídani.

